Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Το παρελθόν ανήκει στο μέλλον

Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1564-1616) είπε: " Ό,τι είναι παρελθόν, είναι πρόλογος". Είναι πρόλογος για αυτά που θα συμβούν, για αυτά που ο κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι, να σκεφτεί ή να νιώσει. Δεν μπορείς να αλλάξεις αυτά που έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα αλλά μπορείς να αλλάξεις την σημασία που της δίνεις. Δεν μιλάμε για μια αξιολογητική κλίμακα "καλού-κακού"  αλλά για την ευτυχή συγκυρία να θυμόμαστε και να αναφερόμαστε στο παρελθόν, σαν μια διαδικασία κάθαρσης. Μια συνειδητή προσπάθεια να ολοκληρώσουμε τον εαυτό μας σε παρόν και μέλλον. Γράφουμε την προσωπική μας ιστορία, επιλέγοντας σταθμούς του παρελθόντος.

Salvador Dali:Christ of Saint John of the Cross (1951)
Το παρελθόν ανήκει στο μέλλον, ως πάτημα και οχι ως εμπόδιο, γιατί τότε στερεί την ελευθερία μας. Είναι πάτημα όταν μπορούμε να δούμε μέσα σε αυτο τις άλλες πτυχές του εαυτού μας που έχουν ξεθωριάσει. Ω τι ευτυχία για τον άνθρωπο!-Ποιος άλλο ον έχει αυτή την δυνατότητα;

Το παρελθόν είναι ένα μονοπάτι γνωστό, που είτε θα το επιλέξουμε για ακόμη μια φορά για μια δήθεν ασφάλεια, είτε όχι. Με φόβο αλλά και πάθος.
Το παρελθόν είναι σαν μια σχολική τσάντα γεμάτη βιβλία,
που άλλα τα διαβάζουμε και μας αρέσουν και άλλα δεν ήταν τόσο ενδιαφέροντα τελικά.
Είναι η σύνδεση μας με τους άλλους που ήρθαν, έφυγαν ή έμειναν. Είναι άδικο, λοιπόν να σβήσουμε σχέσεις και στιγμές.
Μπορεί να μας πληγώνει ή να μας στενοχωρεί αλλά ΜΟΝΟ όταν εκγλωβιζόμαστε στους τεράστιους λαβύρινθους του, είμαστε αδύναμοι στο τώρα και το μετά.
Kαμιά φορά μας θυμώνει απέναντι στους ίδιους μας τους εαυτούς, σε άλλα πρόσωπα ή καταστάσεις-μια αναγκαία αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για το άνοιγμα μας σε περισσότερες δυνατότητες και παραθέσεις.
Στην απέναντι όχθη, το παρελθόν αποτελεί μια συγκαλυμμένη αδιαφορία και απάθεια για το μέλλον, το δικό μας και των άλλων. Η δυσφορία και ο πόνος είναι επιλογές, όχι αξίες.

Είναι όμορφο να κοιτάς το παρελθόν σου και να βρίσκεις τον εαυτό σου χαρούμενο και αλλιώτικο. Μόνο αν το επιθυμείς, θα βρεις μπροστά σου αυτά τα κομμάτια του εαυτού σου.

Γιατί, αν δεν κρατηθώ από το παρελθόν μου, πως θα συνεχίσω σε ένα χαοτικό μέλλον;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου