Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

Διάβασέ με

Πρόσφατα ένα μικρό παιδί με ρώτησε "Καλυψώ τι εννοείς όταν μιλάς για τα εσωτερικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων;". Σάστισα για λίγο, πως να εξηγήσεις σε ένα παιδί την αφηρημένη αυτή έννοια. Το μόνο που είχα μπροστά μου, πάνω στο γραφείο ήταν ένα βιβλίο. Ναι, ο άνθρωπος είναι σαν ένα βιβλίο που περιμένει να το διαβάσουν οι άλλοι και να έρθουν πιο κοντά σε αυτόν.

Με μια πρώτη ματιά, στον τίτλο και την περίληψη ενός βιβλίου μπορούμε μόνο να υποθέσουμε το περιεχόμενο του. Παρομοίως, παρατηρώντας έναν άνθρωπο βλέπουμε μόνο τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά, δηλαδή αυτά που είναι εμφανή (πρόσωπο, χρώμα μαλλιών και ματιών, σώμα) και αυτά που αφήνει ο ίδιος να φανούν-εκφράσεις λύπης, χαράς, έκπληξης, θαυμασμού και μίσους. Όλο το νόημα ενός βιβλίου κρύβεται μέσα στις σελίδες του. Όλο το νόημα της ψυχής και του μυαλού ενός ανθρώπου κρύβεται μέσα του, μέχρι να "τον διαβάσουμε". Όλη η διαδικασία όμως προϋποθέτει την απαλλαγή από τις προκαταλήψεις, τα ταμπού, τα στερεότυπα και τις βεβιασμένες προσωπικές μας ερμηνείες. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα βιβλίο με την δική του ιστορία, διαφορετικό από τα άλλα γιατί ενέχει καινούργιες πτυχές της ανθρώπινης υπόστασης. Έχει την δική του αξία και την δική του θέση στον κόσμο, μένει μόνο να τον ανακαλύψουμε με καθαρή καρδιά και γενναιοψυχία.

Μόνο αν αφεθούμε και είμαστε εκεί, ως φυσική και πνευματική παρουσία θα κατανοήσουμε τον συνάνθρωπό μας. Θα γνωρίσουμε ολοκληρωτικά τον άλλον, κοιτάζοντας το παρόν του, ανακαλύπτοντας το παρελθόν του και αναζητώντας το μέλλον του. Δεν πρέπει να βιαστούμε να κλείσουμε το βιβλίο και να περάσουμε στο επόμενο. .Πρέπει να επιμείνουμε να αναδείξουμε τα εσωτερικά χαρακτηριστικά του καθενός, προς όφελος δικό του και δικό μας. Η γνώση που θα αποκτηθεί θα μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι και να κοιτάμε το βάθος και όχι την επιφάνεια των πραγμάτων.

Άλλα βιβλία είναι δύσκολα, άλλα διασκεδαστικά και ευχάριστα, κάποια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν και άλλα πρέπει να τα διαβάσουμε από την αρχή για να τα κατανοήσουμε και να αναθεωρήσουμε την αποψή μας.

Έτσι είναι και οι άνθρωποι.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου