Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013

Οικογένεια και ηλεκτρική ενέργεια

Κάθε οικογένεια φέρει την δική της ηλεκτρική ενέργεια. Κάθε μέλος της, δίνει και παίρνει ηλεκτρικό φορτίο, προκειμένου να διατηρεί την εσωτερική του ισορροπία και αυτή μεταξύ των υπόλοιπων μελών. Οι διαφορετικές συμπεριφορές και αντιδράσεις των ανθρώπων που απαρτίζουν κάθε είδους οικογένεια είναι ουσιαστικά μορφές της ενέργειας αυτής. Όπως και τα συναισθήματα, το σώμα, τα πράγματα φέρουν ενέργεια. Σε μια λειτουργική οικογένεια, τα μέλη συζητάνε, γελάνε, διαφωνούν, οπότε μιλάμε για σωστή ροή της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία μεταφέρεται, αντανακλάται και πολλαπλασιάζεται.

Σε περιπτώσεις όμως που συναντώνται μικρά ή και μεγάλα προβλήματα, η ροή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει κενά, σταματάει, αντιστρέφεται και στις χειρότερες περιπτώσεις χάνεται. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ένα-ένα. Σε μια οικογένεια όπου οι γονείς διαπληκτίζονται πολύ έντονα αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην κατάλληλη μεταφορά των συναισθημάτων ή στην απουσία θετικών. Το παιδί ή τα παιδιά που ζουν μέσα σε αυτήν έρχονται αυτόματα να αναπληρώσουν αυτό το κενό, όχι όμως με έναν τρόπο παραγωγικό ή δημιουργικό. Παραδείγματος χάρη μεταφέρουν αυτήν την λανθασμένη ροή στον εαυτό τους, καταστρέφοντας τον ή την μεταφέρουν έξω από την οικογένεια δηλαδή καυγαδίζουν με τους συμμαθητές. Επομένως είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η ροή της ηλεκτρικής ενέργειας ή να επιτευχθεί μια εσωτερική μάλλον αλλαγή, για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες.

Στις μονογονεϊκές  οικογένειες η ηλεκτρική ενέργεια που υπολείπεται λόγω της απώλειας (χωρισμός, θάνατος) συμπληρώνεται από τα υπόλοιπα μέλη, κυρίως τα ανήλικα.
Θα μεταφέρουν την ηλεκτρική ενέργεια του μέλους που έφυγε για να μην υπάρχουν κενά στην ροή και στην εύρυθμη λειτουργία. Είναι ένας τρόπος να διατηρηθεί η ομοιόσταση της οικογένειας αλλά κρύβει και πολλές παγίδες. Γιατί η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να είναι πολύ μεγάλη και φορτική για ένα παιδί.

Στην πιο δύσκολη περίπτωση, όπου οι σχέσεις των μελών της οικογένειας χαρακτηρίζονται από παθολογικούς μηχανισμούς η ηλεκτρική ενέργεια έχει χαθεί. Σε αυτό το σενάριο λοιπόν τα μέλη ψάχνουν να βρουν την χαμένη ενέργεια έξω από την οικογένεια. Είτε μέσα από επιφανειακές σχέσεις, ουσίες, βία, ρατσισμό ή στην πιο παραγωγική και δημιουργική της μορφή όπως τέχνη, άσκηση, βιβλία, φιλίες. Στην πρώτη περίπτωση τα προβλήματα έχουν πάρει μεγαλύτερη διάσταση γιατί το κάθε μέλος δεν παράγει αλλά ούτε και παίρνει ενέργεια. Είναι παθητικό ον. Στην δεύτερη, όμως, περίπτωση το κάθε μέλος προσπαθεί να αντικαταστήσει την χαμένη ηλεκτρική ενέργεια και να βρει νέες πηγές ή νέους ανθρώπους για να την παράγει εκ νέου.

Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται και μεταφέρεται με βασικό πυρήνα τις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, ωστόσο αντανακλάται και διευρύνεται σε ένα ομαδικό και κοινωνικό επίπεδο. Αν δεν είμαστε γνώστες της ηλεκτρικής ενέργειας που στέλνουμε και παίρνουμε, τότε θα υπάρξει γενική συσκότιση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου