Powered By Blogger

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Εσύ, σε ποια ομάδα ανήκεις;



Φανταστείτε την κάθε ομάδα σαν ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ που λέγεται κοινωνία. Ομάδα είναι το σύνολο ανθρώπων που τους συνδέει μια αρχή, ιδέα, όνειρο, πράξη ή σκοπός. Μπορεί να είναι πρόσκαιρη ή μόνιμη. Πολυμελής ή λιγομελής. Ετερογενής ή ανομοιογενής. Δια ζώσης ή εξ' απόστασεως. Σχετίζονται με βιοποριστικούς, γνωστικούς, συναισθηματικούς ή άλλους λόγους. Ποτέ δεν γεννιούνται χωρίς αιτία και αποτέλεσμα.
 
Από την στιγμή της γέννησης μας ανήκουμε σε ομαδες όπως αυτή της οικογένειας, του λαού, του πολιτισμού και γεωγραφικού τόπου και επομένως ήδη "παίζουμε" σε κάποιες. Οι πρώτες ομάδες καθορίζουν εν μέρει την επιλογή μας σε επόμενες που θα μπούμε. Και μέσα σε αυτές αλληλεπιδρούμε, μαθαίνουμε, αλλάζουμε, ταυτιζόμαστε, κατανοουμε (ή οχι).
Είναι οι ομάδες επιβίωσης, όπου χτίζονται οι πρώτες σχέσεις με τον εαυτό μας και τους άλλους. 
Καθώς μεγαλώνουμε, τείνουμε να αποχωριζόμαστε εξ ολοκλήρου ή εν μερει τις αξίες των ομάδων επιβίωσης ή τουλάχιστον να τις αμφισβητούμε. Όσο προχωράμε - ως ζωτικά μέρη αυτής της κοινωνίας- τόσο μεταπηδάμε σε άλλες κι άλλες μέχρι να κατασταλλάξουμε. Τίποτα δύσκολο, τίποτα απρόβλεπτο γιατί οι ανάγκες μας μετουσιώνονται. Ζούμε και διαβάζουμε, κερδίζουμε εμπειρία και πείρα, αδειάζουμε και γεμίζουμε, αλληλεπιδρούμε και κάθε φορά προκύπτει κάτι νέο ή παλιό. Θέλουμε να  εκφραστούμε, να εκτονωθούμε, να παίξουμε, να γελάσουμε, να μάθουμε να υπάρξουμε, να δημιουργήσουμε. 

Από την στιγμή που μπαίνουμε σε μια ομάδα, σκεφτόμαστε προς μια κατεύθυνση, έχουμε επιλέξει να δούμε τον κόσμο μέσα από μια διαφορετική ματιά. Καμία λιγότερο σημαντική από κάποιον συνάνθρωπό μας, απλά διαφορετική και άρα ενδιαφέρουσα. Η ομάδα μας καθορίζει στον τρόπο που υπάρχουμε και βλέπουμε και τους άλλους. Φυσικά, δεν ανήκουμε μόνο σε μια ομάδα αλλά συνήθως η θέση μας είναι συμπληρωματική ή αναπληρωματική. Δηλαδή επιλέγουμε ομάδες που είναι πιθανόν να εξυπηρετούν με διαφορετικό τρόπο τις πολλαπλές ανάγκες μας ή τέτοιες που να καλύπτουν τα κενά των υπολοίπων. Σε κάθε περίπτωση Τα εργαλεία είναι πολλαπλά, τεχνολογία, χέρια, γέλιο, αθλήματα, χρήματα, βία, χορός και χώρος, όπλα ή χρώματα, σκέψη, μαθηματικά...θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλές σελίδες. Κάθε ομάδα δεν κρίνεται από τον σκοπό της αλλά κυρίως από την ηθική κρίση του ατόμου που την επιλέγει. Γιατί η ομαδική δράση υπάγεται στην ατομική στάση απέναντι στα πράγματα. Το ατομικό μίσος εκφράζεται μέσα από τις ομαδικές επιθέσεις. Η ανάγκη μου να κάνω τον άλλον να γελάσει μέσα από μια θεατρική κωμωδία. Για να μεγαλώσω τα παιδιά μου, δουλεύω με τους συναδέλφους μου και ανταμείβομαι από μια επιχείρηση.


Εσύ, σε ποιά ομάδα ανήκεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου