Powered By Blogger

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Καθένας μοναδικός και διαφορετικός

Στην νοηματική γλώσσα δεν υπάρχουν ονόματα. Πρόκειται για μια περιγραφική γλώσσα, επομένως, το κάθε άτομο χαρακτηρίζεται από μια κίνηση. "Η Μ., που φοράει σκουλαρίκια". Δεν είναι εντυπωσιακό πόσο διακριτή είναι η μοναδικότητα και η διαφορετικότητα των ανθρώπων στην νοηματική γλώσσα;

Οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, όσο και να προσπαθούν διακαώς να μοιάσουν στους άλλους. Έχουν την τάση να μιμούνται, σχεδόν από την στιγμή της γέννησης τους. Δυστυχώς, όμως, η μίμηση δημιουργεί ένα σύνδρομο στους ανθρώπους, εγώ το αποκαλώ σύνδρομο "ανώριμης μίμησης", γιατί ενώ έχουν φτάσει σε μια ώριμη ηλικία εξακολουθούν να αντιγράφουν τους άλλους για να αποκτήσουν ατομική ταυτότητα. Με την μίμηση μπορούν πιο εύκολα και ανώδυνα να ενταχθούν σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, πιο απλά, να νιώθουν ότι ανήκουν κάπου. Είτε αυτό λέγεται οικογένεια, σχολείο, εργασία ή ομάδα ποδοσφαίρου. Τότε χάνονται κάθε είδους προσωπικά όρια και η κακή αντιγραφή οδηγεί σε ένα κούφιο και κενό εσωτερικό εαυτό.

Για να επιτευχθεί η αλλαγή και να ξεφύγουν οι άνθρωποι από το σύνδρομο "ανώριμης μίμησης" πρέπει ο καθένας να ανακαλύψει τα μοναδικά και διαφοροποιητικά του χαρακτηριστικά και να τα αφήσει να ξεδιπλωθούν.
Φυσικά όχι με μια τάση έπαρσης και εγωισμού αλλά ως μια επιδίωξη απόκτησης προσωπικής σφραγίδας στον κόσμο. Οι δρόμοι επομένως είναι δυο. Ή θα επιλέξει να αφομοιωθεί στις κοινωνικές ομάδες που τον περιβάλλουν, δίχως να διατηρήσει τον αληθινό εαυτό του ή  να ενταχθεί σε αυτές με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο και τους δικούς του κανόνες. Οι κανόνες αφορούν την εγκαθίδρυση των προσωπικών ορίων από το άτομο, χωρίς να καταπατεί, να καταπίνει ή να κλέβει την αλήθεια των άλλων.

Ο καθένας μπορεί και πρέπει να είναι διαφορετικός και μοναδικός για πολλούς λόγους. Για την ευτυχία του, για την εσωτερική του γαλήνη και ηθική ικανοποίηση, για να κάνει τους γύρω του ευτυχισμένους. Για να μην αλλάζει πορεία κάθε φορά που έρχεται μια καταιγίδα, αλλά να παραμένει ο ίδιος αληθινός του εαυτός. Όλοι γνωρίζουν τις εσωτερικές τους πηγές, άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο. Κάποιοι άλλοι περιμένουν μια μικρή βοήθεια για να τα καταφέρουν, ενώ άλλοι όχι. Ξέρετε, στην γνωστική ψυχολογία ο όρος "μεταγνώση" αναφέρεται στην γνώση για την γνώση. Θα το παραλληλίσω με την γνώση για την γνώση των εσωτερικών μας πηγών και στοιχείων που είναι οι τροφοί της αλήθειας μας. Γνωρίζουμε ποιοι είμαστε.

Αρκεί λοιπόν να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τον αληθινό, διαφορετικό και μοναδικό εαυτό μας. Ακόμα και αν δεν τον αναγνωρίζουν ή δεν τον αποδέχονται όλοι οι άλλοι. Είναι και αυτή μια αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου